„Nem a nyíl a döntő, hanem a lélekjelenlét. A célba találás csak külső próba…” – Metronomképzés

„Nem a nyíl a döntő, hanem a lélekjelenlét. A célba találás csak külső próba…”

8.sz.Stílusismeret és technikaképzés – alap- és középfokú zenetanárok módszertani továbbképzés (30 óra)

Előadó : Dr. Romos Zsolt – fuvolaművész-tanár, egyetemi docens

A továbbképzés témája A továbbképzés a VIII. Bántai Vilmos Budapesti Fuvola Fesztivál és Versenyhez kapcsolódik. A háromévente megrendezésre kerülő budapesti szakmai verseny átfogó képet adhat a fővárosi fuvolaoktatásról. Az esemény lehetőséget biztosít a szakmai együttműködésre, új tapasztalatok és inspirációk szerzésére, miközben kollégáink megismerhetik az adott körzetben induló tehetséges növendékeket. A zenét, a hangszerjátékot – talán kimondhatjuk – versenyeztetni nem lehet. Ugyanakkor a megmérettetésre szükség van diáknak és tanárnak egyaránt. A versenyre történő több hónapos felkészülési időszakban lehetőségünk van célokat kitűzni, és ezeket minél nagyobb százalékban megvalósítani. Egy ilyen időszak nagyon tanulságos a diák, a tanár és a szülő számára is. – Kit versenyeztessünk?

  • A darab kiválasztása
  • A felkészülés időszaka
  • A színpadi jelenlét és a lámpaláz
  • A verseny
  • Miért lehet hasznos vagy akár káros a versenyzés?
  • A versenyzés hatásai

Romos Zsolt: „Lapozgatva az előző évtizedek versenyfüzeteit, csupa-csupa olyan névvel találkozhatunk, akik ma már meghatározó fuvolaművészei a zenei életünknek itthon és külföldön. Az alapfokú versenyeknek azonban nem ez a legfontosabb célja. A gyerekek szeressenek muzsikálni, akarjanak szépen és jól játszani a hangszerükön. A lényeg nem maga a verseny, hanem a versenyben megmérődő teljesítmény. A magam részéről tökéletesen egyetértek azzal – mi több, a saját gyerekeim kapcsán is azt tapasztalom -, hogy az állandó és kötelező versenyeztetés frusztráló és kontraproduktív. Ezzel együtt is meggyőződésem, hogy a verseny önmagában értéket jelent. A legélvezetesebb szabadidős tevékenységek – sport, vetélkedők, kártya- és egyéb társasjátékok – alapvetően a versengésre épülnek, s a győzelem komoly motiváció és örömforrás is egyben.”

Beszámolás formája: Dolgozat rövid reflexió, a megismert módszerekről vagy növendék felkészítése a versenyre.

A Tanúsítvány kiadásának feltételei: Az előadásokon való aktív részvétel. A felnőttképzési szerződés aláírása, a képzési feltételek elfogadása.

A továbbképzés helyszíne: Tóth Aladár Zeneiskola (1063 Budapest, Szív u. 19-21.) ONLINE

A továbbképzés időpontja: 
2023. február 10.  10.00-15.30 (online előadás)

2023. február 24-25. VIII. Bántai Vilmos Budapesti Fuvola Fesztivál és Verseny, Rácz Aladár Zeneiskola- 1165 Budapest, Táncsics M. u. 7.

Részvételi díj: 20.000 Ft   
Minimum létszám: 10 fő

A képzés elvégzésével akkreditált Tanúsítvány kerül kiállításra.

Akkreditációs engedély nyilvántartási száma: 60/10/2022.